NNL Pod 10+11: Norden og Klimaforandringer

Lyt til to podcasts på svensk, norsk og dansk om klima, hvordan vi taler om det, og hvordan vi reagerer på klimaforandringerne.

Mød de studerende!

Kristian har deltaget i talekonkurrencer i både Norge og Danmark, og han er interesset i den magt, der ligger i at bruge og vælge specifikke ord.

Mattias studerer musik og uddannelse, men har en baggrund inden for lingvistik. Han har været med i adskillige podcasts og film i det Nye Nordiske Leksikon.

NNL Pod 10: Hvordan er retorik relevant i forhold til klimaforandringer?

I podcastserien 'Det Nye Nordiske Leksikon' får studerende mulighed for at stille spørgsmål til forskere. I denne episode taler Mattias Carlberg og Kristian Lutro, studerende fra Lunds Universitet og Bergens Private Gymnasium, med Maria Wolrath Söderberg, lektor i retorik ved Södertörns Universitet, om klimaforandringer, retorik og hvordan vi taler om klimakrisen. Denne episode er på svensk og norsk.

Podcast

Klimakrisen bliver ofte set fra et videnskabeligt perspektiv, men folks tanker og adfærd har en direkte effekt på deres CO2-udledning. Forskning i, hvordan mennesker begrunder deres handlinger og tænker om klimaet er afgørende for debatten om klimaforandringer, som diskuteret i denne podcast. (31 minutter, på norsk, svensk og dansk).

Mød forskeren!

Maria er forsker på Södertörns Universitet, og gør en aktiv indsats for, at formidle sin forskning. Hun er retoriker og forsker i, hvordan folk tænker om klimaforandringerne. Hun er også vært på den svenske podcast ved navn 'Klimagap' [Klimakløft].

NNL Pod 11: Hvorfor fører klimasnak ikke til handling?

Studerende fra Lunds Universitet og Bergens Private Gymnasium, Mattias Carlberg og Kristian Lutro, taler igen med Maria Wolrath Söderberg, lektor i retorik ved Södertörns Universitet, men denne gang er fokus på kløften mellem snak og handling, når det gælder klimaforandringer. Denne episode er på svensk og norsk.

Podcast

Hør Maria Wolrath Söderberg tale om, hvordan vi rationaliserer kløften mellem vores syn på klimaforandringer og vores handlinger. Deltagerne diskuterer også Marias egen podcast 'Klimagap' [Klimakløft] og vigtigheden af forskningsformidling (21 min, på norsk, svensk og dansk).

Tak til SH Medieproduktion (Södertörns Universitets medieproduktion) og Södertörns Universitets afdeling af Reimagining Norden in an Evolving World for deres samarbejde om disse podcasts.

________

Denne podcast blev produceret som respons på læsernes interesse for klimaforandringer og bekymring for, at tidligere generationers fejltagelser vil blive pålagt de unge i dag.

________

Yderligere læsning:

Links: