The New Nordic Lexicon (Da)

Nyt onlineleksikon giver et nyt og nuanceret bud på forståelsen af Nordens historie, kultur og samfund.

I arbejdet med the New Nordic Lexicon når eksperter og studerende sammen frem til en forskningsbaseret diskussion af samfundet. Photo: Priscilla Du Preez on unsplash.

Hvad gemmer sig bag begreber som ’flyskam’, ’folket’, ’MeToo’ og ’business vikings’ i en nordisk sammenhæng? Hvad betyder 'dugnad', 'sisu' og 'mys'? Og hvilken relevans har de i samfundet?

The New Nordic Lexicon – skrevet primært af forskere fra hele Norden – vil besvare disse og andre vigtige spørgsmål om de nordiske samfunds, historie og kultur.

En klichefyldt forståelse af det ’nordiske’

Klichéer har i mange sammenhænge præget retorikken omkring de nordiske lande, og kommerciel og politisk branding har reducere ’Norden’ til letforståelige budskaber.

Peter Stadius, forskningsleder ved Center for Nordiske Studier i Helsinki, forklarer: ”Hvad det vil sige at være ’nordisk’ er faktisk ret komplekst. Det er nemt at antage, at vi ved, hvad det betyder, blot fordi vi bor i Norden, men vores erfaring er ofte begrænset til kun et eller to lande eller regioner. Vores forståelse af nordicity er også i høj grad påvirket af, hvordan omverdenen ser os...

...Forskningen fra samfundsvidenskab og humaniora hjælper os med at se bagved disse lag, hvilket giver en større forståelse for de nordiske lande, og hvordan vi kan møde samfundets udfordringer.”

The New Nordic Lexicon

I arbejdet med the New Nordic Lexicon når eksperter og studerende sammen frem til en forskningsbaseret diskussion af samfundet. Det nye nordiske leksikon vil bestå af 50+ nordiske termer og begreber på engelsk og en række nordiske sprog. Studerende og forskere fra hele Norden vil være med til at vælge, hvilke termer og begreber der kommer med, og deres diskussioner bliver delt igennem film og podcasts. Leksikonet lanceres i 2023.

Udarbejdelsen af leksikonet er gjort muligt med støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Holdet bag nordics.info på Aarhus Universitets Institut for Kultur og Samfund står for koordineringen. De øvrige samarbejdspartnere er bl.a:

Kontakt os gerne hvis:

  • Du er en relevant forsker, der ønsker at skrive for os eller være med i en podcast eller film.
  • Du er studerende med interesse for Norden og forskningsformidling – det kan være, at du kommer til at være medvirker i en podcast!

Kontakt nordics.infos redaktør Nicola Witcombe på nwitcombe@cas.au.dk at høre nærmere.

Læs denne nyhed på engelsk eller finsk, eller læs mere on leksikonet her.